Paul Klee

 

Portret Paul KleePaul Klee (1879-1940) was een Duits/Zwitserse kunstenaar die qua vorm, lijn en kleur zeer uitgebalanceerde schilderijen maakte. Hij putte aanvankelijk veel uit de klassieke kleur- en vormleer, maar vertaalde dat later op een totaal nieuwe en moderne wijze.  In allerlei combinaties van abstracte en figuratieve vormen schilderde hij landschappen, gestileerde portretten, dieren, geheimzinnige machines en mythologische thema’s. Hij wilde een nieuwe geordende kosmos vormen uit de chaotische oertoestand van de wereld. Hij werd dan ook een ‘meester over de chaos’ genoemd.

Van 1920 tot 1933 was Klee docent aan de Bauhaus academie in Weimar en heeft hij grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne kunst. In zijn zoektocht naar archetypische beelden van de onbewuste geest vond hij zijn inspiratie bij primitieve kunst, kindertekeningen en creatieve uitingen van mensen met een verstandelijke beperking. Vooral de Cobrakunstenaars werden later door hem geïnspireerd.

Klee wilde met zijn kunst dicht bij de essentie van de schepping komen en iets oproepen van wat zich verbergt achter de zichtbare werkelijkheid. Zijn meest bekende uitspraak is:

“Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar kunst maakt het onzichtbare zichtbaar”.