Eugène Brands

 

Portret Eugene BrandsEugène Brands (1913-2002) was kunstschilder en maakte daarnaast ook assemblages. Hij was voor korte tijd lid van de Cobragroep. In de jaren ’50 maakte hij symbolisch werk dat op kindertekeningen geïnspireerd was. In de jaren ’60 ontwikkelde hij een meer abstracte stijl met een subtiele verftoets. 
Brands was gefascineerd door het mysterie van de kosmos en de schepping. Middels zijn kunst had hij het gevoel door te kunnen dringen in het levensgeheim en de verschillende polariteiten die daarin besloten liggen; De beweeglijke tegenstellingen tussen gevoel en verstand, tussen het vrouwelijke en het mannelijke, tussen spel en ernst, droom en werkelijkheid.

Het ‘panta rei’ van het universum is in zijn grote schilderijen aanwezig, afwisselend stralend, wasemend, vloeiend, krachtig en verstild. Brands laat zijn gevoel spreken, schrijft zijn drift neer, niet als een wilde, maar als een dichter die weet heeft van de zeggingskracht van het onbewuste. Zijn werk wordt gerekend tot de lyrische abstractie.

Wat mij in Brand’s werk aanspreekt is het subtiele, het tedere gevoel, het dromerig verlangen.